Skip to main content

Panduan mudah senaman Tabata

Panduan mudah senaman Tabata

Kali ni Abam nak share sikit info berkenaan panduan mudah senaman Tabata. Tabata ialah sejenis senaman High Intensity Interval Training (HIIT). Senaman ni telah diperkenalkan oleh Dr. Izumi Tabata seorang saintis dari Institut Kecergasan dan Sukan Kebangsaan (Institute of Fitness and Sports) di Tokyo, Jepun. Senaman jenis ni memang tengah famous sekarang ni. Kalau nak kurus korang boleh la try senaman ni.

 

Berdasarkan kajian Dr. Tabata ke atas dua kumpulan atlet mendapati senaman ini memberikan impak positif kepada sistem kesihatan kardiovaskular dan otot. Manakala, Dr. Michele Olson dari Amerika Syarikat menyatakan bahawa senaman Tabata akan membakar 13.5 kilokalori seminit dan meningkatkan kadar metabolisma badan dua kali ganda seseorang selama 30 minit selepas itu. 

 

Senaman Tabata

Kebaikan senaman jenis HIIT 

  • Waktu senaman yang agak pendek.
  • Menerusi kajian yang telah dilakukan oleh Dr. Tabata, orang yang menggunakan kaedah ini selama 4 kali seminggu berserta 1 kali kardio konsisten (jogging) didapati mengalami peningkatan kapasiti aerobik dan anaerobik sama seperti mereka yang pulun berjogging selama 5 kali seminggu.
  • Kesan pembakaran kalori ‘after burn’ up to 12-24 jam. Maksudnya, lepas korang buat senaman jenis HIIT ni, badan korang still membakar kalori yang berlebihan dalam badan sehingga 12-24 jam. Syok kan? Tengah tidur pun badan still akan membakar dengan jayanya. Wah, cepat kurus lah korg camni!
  • Melatih badan untuk menyahtoksinkan ‘metabolic waste’ daripada otot so that badan korang akan nampak lean je. Macam model-model fitness tu.
  • Sesiapa yang mengamalkan senaman jenis (HIIT) ni pulak selama 8 minggu, akan memanjangkan jangka hayat badan dan metabolic badan akan secergas macam remaja.

‚Äč

Senaman Tabata

Siapa yang boleh buat Tabata ni?

Mungkin bunyinya macam mudah, waktu senaman yang pendek tu apalah sangat kan? Tapi boleh ke semua orang buat Tabata?

 

Tak semua orang boleh buat senaman jenis ni tau. Untuk melakukan Tabata, jantung korang kena betul-betul kuat dan betul-betul fit. Kalau korang jogging 20 minit tanpa henti pun dah semput, maksudnya jantung korang masih lagi belum boleh buat senaman jenis (HIIT) ni.

Senaman Tabata

So, untuk melayakkan diri korang untuk buat senaman jenis (HIIT) ni, selalu-selalulah buat senaman jenis cardio untuk menguatkan jantung korang dulu. Kalau lepas 20 minit berjogging tu dengan selamba maksudnya jantung korang dah ada sedikit progression. Lepas tu korang boleh la try buat Tabata untuk try and error. Jangan takut plak dengan senaman jenis ni.

Senaman Tabata

Tapi ingat, always know your limit! pancit je, korang stop kejap.

 

Korang jugak kene pastikan yang korang benar-benar sihat dan dapatkan pengesahan daripada doktor atau jurulatih peribadi (jika ada) sebelum melakukan HIIT. Once dah tau keupayaan diri, boleh start fokus kat senaman jenis (HIIT) ni.

Senaman Tabata

Bagaimana nak buat Tabata?

Anda boleh melakukan lapan kombinasi rutin senaman yang mudah sepanjang empat minit ini antaranya lompat bintang, push ups, pelbagai jenis squatsburpeesmountain climbersbutt kickerplanksbicycle crunches dan banyak lagi. Semua gerakan ini fokus kepada otot-otot utama seperti perut, peha dan lengan.

Senaman Tabata

Lakukan rutin pertama selama 20 saat dan rehat selama 10 saat. Ulang cara ini untuk rutin kedua hingga kelapan sampai tamat empat minit.

 

Abam Nas

017-5710071

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge