Skip to main content

Panduan mudah senaman Tabata

Panduan mudah senaman Tabata

Kali ni Abam nak share sikit info berkenaan panduan mudah senaman Tabata. Tabata ialah sejenis senaman High Intensity Interval Training (HIIT). Senaman ni telah diperkenalkan oleh Dr. Izumi Tabata seorang saintis dari Institut Kecergasan dan Sukan Kebangsaan (Institute of Fitness and Sports) di Tokyo, Jepun. Senaman jenis ni memang tengah famous sekarang ni. Kalau nak kurus korang boleh la try senaman ni.

 

Berdasarkan kajian Dr. Tabata ke atas dua kumpulan atlet mendapati senaman ini memberikan impak positif kepada sistem kesihatan kardiovaskular dan otot. Manakala, Dr. Michele Olson dari Amerika Syarikat menyatakan bahawa senaman Tabata akan membakar 13.5 kilokalori seminit dan meningkatkan kadar metabolisma badan dua kali ganda seseorang selama 30 minit selepas itu. 

(more…)

Tanda-tanda penyakit kencing manis

Tanda-tanda penyakit kencing manis

Abam Nas nak share sikit tanda-tanda penyakit kencing manis untuk uolls sebagai langkah berwaspada terutamanya untuk uolls yang suka ambil makanan yang tinggi gula. Kalau uolls memang suka makanan dan minuman yang manis-manis memang wajib baca info ni.

 

Sebenarnya ada beberapa tanda-tanda penyakit kencing manis yang dapat uolls kesan sebagai gejala umum yang terjadi pada penghidap kencing manis. Walau bagaimanapun, tidak semua tanda dan gejala akan dialami oleh pesakit kencing manis. Diantara tanda-tandanya ialah:

 

  1. Jumlah air kencing yang dikeluarkan lebih banyak dan kerap kencing (Polyuria)
  2. Sering atau cepat rasa haus/dahaga (Polydipsia)
  3. Lapar yang berlebihan atau makan banyak (Polyphagia)
  4. Urin mengandungi paras gula yang tinggi  (Glycosuria)
  5. Berat badan turun mendadak
  6. Rasa kebas pada hujung saraf di telapak tangan & kaki
  7. Cepat penat dan lemah sepanjang masa
  8. Mengalami rabun penglihatan
  9. Luka lambat sembuh
  10. Mudah terkena jangkitan kuman terutama pada kulit.

 

Seseorang dikatakan menghidap kencing manis apabila paras gula dalam darahnya melebihi 7.0 mmol/L (berpuasa) atau 11.1 mmol/L (tidak berpuasa). Namun, kebanyakan gejala kencing manis hanya berlaku  apabila gula dalam darah melebihi 15 mmol/L.

 

Jangan tunggu sehingga uolls mendapat gejala kencing manis untuk mengetahui kehadiran kencing manis. Satu-satunya cara yang  tepat untuk mengetahuinya adalah dengan menjalani ujian darah.

Alat check kencing manis

Pemeriksaan ujian saringan ini boleh dibuat di mana-mana klinik kesihatan di Malaysia sekurang-kurangnya sekali setahun atau untuk lebih mudah atau nak dapatkan result awal, uolls boleh dapatkan alat untuk check bacaan gula dalam darah ni kat farmasi. Harganya adalah di bawah RM100.


Di pasaran terdapat bermacam-macam jenis produk kencing manis yang boleh diperolehi dengan mudah. Namun tahap keserasian produk dengan setiap orang adalah berbeza. Tahap keberkesanannya juga mungkin berbeza.

 

Diantara produk yang mendapat kepercayaan ramai ialah GC Tea. Ia terbukti mampu menurunkan kandungan gula dalam darah. Banyak testimoni GC Tea yang telah dikumpulkan daripada pengguna yang telah mengamalkannya. Maklumat lanjut uolls boleh baca artikel GC Tea baik untuk kencing manis.

 

Abam Nas

017-5710071

 

Pengedar GC Tea

Pengedar GC Tea

Kat bawah ni Abam Nas senaraikan nama-nama pengedar GC Tea untuk kemudahan uolls nak cod. Kalau takda pengedar berdekatan dengan kawasan uolls, try whatsapp Abam Nas dulu ye. Adalah lebih baik kalau uolls je jadi pengedar GC Tea kawasan tu lagi bagus. Bleh la uolls buat side income kan. Baik grab cepat-cepat sebelum orang lain sebat.

 

KUALA LUMPUR

 

Kuala Lumpur

Yana: 017-2036550

 

Gombak, Batu Caves

Dira: 012-2175114


PUTRAJAYA

Mohd Akhir: 019-6560404

 

 

NEGERI SEMBILAN

 

Seremban, Senawang, Seremban 2
Cikgu Nor: 013-3631513

Nilai, Salak Tinggi, Sepang

Zaimi: 019-2522782

 

Batang Benar, Pajam, Mantin, Beranang

Noor Risan: 012-6570098

 

 

TERENGGANU

 

Dungun

Roslina: 014-5241418

 

 

SELANGOR


 

Kajang, Semenyih

Yana: 017-2036550

 

Bangi
Fajar: 017-5710071
Siti Hajar: 012-3579708

Marini: 019-3414277


Bangi, Kajang, Teras Jernang
Cikgu Ja: 016-6266710

 

Shah Alam, Klang

Zizuraifah: 019-2797760

 

Bangi, Klang

Ruzaini: 013-3951176

 

Banting, Kuala Langat, Dengkil

Ispaini: 013-2048385
 

Serdang, Seri Kembangan, Sepang, Dengkil

Syikin: 017-6541389

 

 

KEDAH

 

Kulim, Sungai Petani

Tarmizi: 012-5501007

 

 

PERLIS

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

PULAU PINANG

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

KELANTAN


 

Kota Bharu, Kubang Kerian, Kok Lanas, Dabong

Aqilah: 017-5010311

Kota Bharu
Ellena: 014-2994405

 

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

PAHANG


 

Kuantan

Shukry: 017-9232959


Temerloh

Tini: 017-2930157

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

MELAKA


 

Marini: 019-3414277

Shukry: 017-9232959

Salim: 016-6656464

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

JOHOR

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

 

 

SABAH

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN


 

Beaufort, Kota Kinabalu

Anizah: 016-5826828

 

Beaufort, Kota Kinabalu

Marina: 010-9505074

 

SARAWAK

 

PENGEDAR/STOKIS DIPERLUKAN

Untuk pengetahuan uolls nak jadi pengedar ni modalnya sikit je, serendah RM381.60 tau (Pakej Silver). Kalau nak jadi pengedar GC Tea Pakej Platinum boleh whatsapp Abam Nas. Kita ngeteh, boleh kita sembang panjang.

 

Abam Nas

017-5710071

Cara minum GC Tea

Cara minum GC Tea

Korang dah beli GC Tea tapi tak tau cara minum GC Tea? Or baru nak tau pasal GC Tea? Meh Abam Nas nak guide sikit. Dalam sekotak GC Tea ada 60 uncang dan untuk kegunaan 2 bulan. 1 hari guna 1 uncang je. Uolls ada 2 pilihan, samada nak rendam dalam 1 tumbler besar atau just rendam bila uolls nak minum coz GC Tea ni pekat. 

 

Pastikan uolls rendam dengan air panas tau, macam kita bancuh teh tu. Pastu jangan pandai-pandai tambah gula pulak. Coz dalam tu dah ada stevia. Confirm manis, malah lebih manis dari gula. Kiranya stevia ni sebagai pengganti gula.Tapi jangan risau coz stevia ni tak memudaratkan.

 

Ramai yang dah tau kebaikan stevia. Sebab tu ramai yang mengeluarkan produk berasaskan stevia. Untuk pengetahuan uolls juga, GC Tea boleh dijadikan sebagai minuman harian bagi mengelakkan kita mengambil minuman manis. Sepertimana yang kita tahu minuman manis boleh meningkatkan gula dalam darah kita.

 

Dalam proses menurunkan kandungan gula ni ada baiknya uolls jangan ambil makanan atau minuman yang mengandungi gula. Nak sihat kene la tahan sikit nafsu tu kan. Dah sihat nanti boleh la amik sikit-sikit kan, asalkan jangan melampau.  

 

Kalau stok GC Tea uolls dah habis jangan lupa order dengan Abam Nas ye. Sebelum pi amik HP uolls dulu, pastu save no Abam Nas ni 017-5710071. Bukan apa nanti senang nak order coz no dah ada dalam HP, tak payah lagi nak tercari-cari bila memerlukan nanti. Kalau nak lebih master lagi pasal produk ni boleh la baca artikel Abam Nas yang terdahulu iaitu GC Tea baik untuk kencing manis.

 

Okbai.

 

Abam Nas

017-5710071

Harga GC Tea

Harga GC Tea

Ni Abam Nas nak habaq Harga GC Tea ni memang tersangat-sangat murah berbanding dengan manfaat yang uolls akan dapat, InsyaAllah. Sekotak GC Tea ni ada 60 uncang dan boleh guna untuk 2 bulan. Sehari cuma guna 1 uncang je dan boleh rendam 3 kali tau.

 

Harga sekotak GC Tea ni cuma RM150 je. So kos untuk kesihatan uolls sehari cuma RM2.50 je tau. Lagi murah dari kos kita bekpes.  Kita bekpes pun dah abis RM5 kan. Berbaloi tak? Kalau berbaloi meh la beli cepat-cepat. Hihihi. Sape order ngan Abam Nas nanti dapat FREE Postage.

 

Kalau uolls nak jimat or nak try dulu boleh je Abam Nas jual separuh kotak, Abam Nas buka kotak tu. Abam Nas jual kat uolls 30 sachet tu RM80 je. Siap bagi FREE Postage lagi.

 

Kalau uolls nak maklumat lanjut dan lebih faham tentang GC Tea ni uolls boleh baca artikel GC Tea baik untuk kencing manis. Kalau nak order boleh calling-calling Abam Nas ye.

 

Abam Nas

017-5710071